Våra Fordon

Manuella bilar:

Du som ska ta körkort på manuellt växlad bil kör hos oss Audi A3 Sportback.

 

Automatväxlade bilar:

Du som ska ta körkort på automatväxlad bil kör hos oss lättkörda Toyota C-HR Hybrid

Vid önskemål kan du även om bilen är ledig på din automatlektion, be om att få köra vår Toyota RAV4 Hybrid istället.

 

Bilar till släputbildning:

Du som ska ta körkort för tyngre släp får om du inte speciellt ber om att få köra automatväxlad bil, köra vår automatväxlade Toyota RAV4 Hybrid.

 

Släp:

Du som ska ta körkort för tyngre släp Utökat B / Kod96 eller BE hos oss kommer att få ha vår KAFO TRAILER (skåpsläp) med en totalvikt på 1800kg kopplad efter bilen.

Vanliga frågor om valet av våra bilar:

Vi kör Audi A3 Sportback!
Varför Toyota?

Toyota anses ofta hålla en bra kvalitet samtidigt som vi av miljöskäl ville köra mindre och mer miljövänliga bilar än de automatbilar vi hade tidigare.

Varför har ni då även en Toyota RAV4?

Detta var en av de väldigt få hybridbilar som vi hittade som med sin dragvikt på 1650kg hade så hög släpvagnsvikt att vi kunde ha den till vår släputbildning.

Om ni nu siktar på att ha miljövänliga bilar, varför kör ni då inte elbilar eller i varje fall laddhybrid?

Detta är en fråga som kräver ett ganska långt svar.

 

  1. Laddhybrid var uteslutet för oss då vi skulle kunna köra en, ibland upp till två lektioner på el och därefter bara på fossila bränslen. Den extra vikt hen får från batteri och laddenhet gör ofta att bilen vid körning på bränsle drar mer än en bil utan denna extravikt. Summan av det hela skulle alltså vara att övriga lektioner under arbetsdagen skulle äta upp den miljövinst som finns under den eller de första lektionerna.
  2. Vi var därför helt inne på att köpa rena elbilar till vår automatkörning istället för de C-HR vi har idag. Vi var faktiskt så långt komna att vi skulle skriva på för två elbilar med leverans under första delen av 2020. Anledningen till att detta köp inte blev av var att det föll på försäkringen. Anledningen var att försäkringen på fastigheten inte kunde gå i god för att den skulle gälla vid brand som uppkom vid laddning då det var något som var kopplat till bilen även om laddstationen skulle vara inkopplad av behörig elektriker. Bilens försäkring kunde inte gå i god för att bilens försäkring stod för brand som uppstår vid laddning då det är något som man kopplat till bilen men som inte tillhör bilen i sig. Så med facit i hand med att flera bilar brunnit vid laddning varav någon övningsbil runt om i landet blev det inga elbilar.
  3. Utifrån denna förkortade variant av svaret på varför vi inte skaffat elbilar eller laddhybrid enligt ovan så valde vi istället laddfria hybridbilar som alltid går så mycket som möjligt på el.
Varför kör ni då inte gasbilar istället?

Även detta svar behöver bli lite längre.

  1. Vi anser fortfarande att det finns för få gasstationer att tanka på i Växjö och de som väl finns kräver lite längre transportsträcka för att tanka.
  2. De flesta gasbilar hade även en rätt liten tank för fossila bränslen vilket gör att om vi av någon anledning inte skulle kunna tanka gas skulle få problem i utbildningssyfte.
  3. Det fanns inte många gasbilar på marknaden som fick dra vårt släp utan de flesta är på grund av sin gastank väldigt begränsade när det gäller släpvagnsvikt.
  4. Många av de bilar som eventuellt skulle kunna uppfylla våra krav för en gasbil var manuella vilket gjorde att de föll bort vid letandet av automatbil.
  5. Men viktigaste orsaken av dem alla var att när vi väl hittat några få bilar som uppfyllde våra krav så kunde inte de märken som det handlade om garantera att det gick få tag i bilen då de på fabrikerna ställde om produktionen.

 

Automat bilar

Logga in på Trafikskola Online med ditt konto

ÄNDRING KÖRTIDER

Avbokning & Sjukanmälan

Sjukanmälan görs på telefon till receptionen senast kl 08.30 på telefon 0470-45350. På natten eller innan receptionen har öppnat prata in på telesvar eller skicka mail till info@vaxjonya.se  Vi hör av oss så fort vi hinner. Har vi inte hört av oss inom 30 minuter efter öppning måste du höra av dig igen I vissa fall kan vi komma att kräva läkarintyg.
Läs mer om avbokning och sjukanmälan >>

Växjö Nya Trafikskola
Kronobergsgatan 14
352 33 Växjö, Tel. 0470- 453 50,
Mail: 
info@vaxjonya.se